2012. március 4., vasárnap

Bableves füstölt combbal


Beteljesült a füstölt comb sorsa: bablevesben végezte. Ázott egy sort a babbal és főtt egy keveset a levében, ma összeállt a leves a zöldségekkel és a csipetkével. 

Ez tipikusan az az étel, amihez nincsenek konkrét mennyiségek, a gondolom formán klasszikus példája, a kezdő háziasszonyok rémálma. Mégis, ha valaki hiányolná, itt van egy kis hányaveti viszonyítási alap, ahogyan nálunk készült a leves. A férj keze által, of course. Képek alant.


Hozzávalók a leveshez:

80 dkg füstölt disznócomb
4-5 darab sárgarépa
3-4 darab fehérrépa
1 zellergumó
1 karalábé
1 csokor zeller zöldje

30-35 dkg bab (nálunk most ennyi vörös bab volt itthon)

1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
babaérlevél ízlés szerinti mennyiségben

édes nemes pirospaprika - a comb zsírosságától függően több vagy kevesebb
só, ha szükséges, de csak óvatosan, mivel a füstölt comb már magában is éppen elég sós

tejföl a tálaláshoz

Hozzávalók a csipetkéhez:
1 tojás
liszt

A pénteki (március 2.) bejegyzés hozzászólásánál már szerepel az elkészítés:

A teljesség kedvéért azért leírom ide, hogy legyen eleje és vége is a bejegyzésnek.

A combot a babbal együtt áztassuk be legalább 1 órára. Ezután vegyük ki a léből a combot és szűrjük le a babot is, de a levét mindenképpen tartsuk meg, mert tele van értékes ízekkel. Tegyük kuktába a combbal, a vöröshagymával, fokhagymával, a babérlevéllel és az egész fekete borssal. Hígítsuk sima vízzel és főzzük együtt minimum egy órán át.


A comb


Ezalatt elkészíthetjük a csipetkét. Felütünk 1 tojást egy tányérban, majd elkezdjük összedolgozni a liszttel. Nincs konkrét mennyiségű liszt, az utálatos, "amennyit felvesz" módszerrel kell csinálni. Az a lényeg, hogy a végén olyan állagú tésztát kapjunk, ami nem ragad és könnyedén borsónyi darabokat csipkedhetünk belőle. Szórjuk meg liszttel, hogy ne ragadjanak össze.


A csipetke


Amikor ez megvan, tegyük a kuktába a comb mellé a babot, főzzük 20 percen át, majd tegyük a levesbe a  zöldségeket és a zeller zöldjét is. Mindig az a zöldség kerüljön a levesbe először, amelyiknek a leghosszabb főzési idő kell. Ebben az esetben a zeller, a karalábé, aztán a sárga és fehérrépa, majd a végén a krumpli. Az egészet a csipetkével zárjuk. Akkor van kész, amikor csipetkék feljönnek a leves tetejére. 

A legvégén szórunk bele őrölt pirospaprikát és ha szükséges, még sózzuk. Friss kenyérrel és tejföllel tálalhatjuk. 


A leves


Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...