2012. március 4., vasárnap

Agglegény kompót


A hűtőben találtam egy fél literes befőttes üveget, amiben gyümölcsök úsztak sötét színű lében. Eltartott egy darabig, mire rájöttem, hogy mi az. Az utolsó túlélők a karácsonyi agglegény kompótból, vagy ahogy az anyukám hívja: az após pukkasztóból.


A kompót


Ez egy nagyon jó dolog. Nincs az elkészítésével macera. Finom, ütős és remek kis ajándék mondjuk egy szép csatos üvegben. Saját készítésű, személyes.

Annyi a teendő, hogy egy kimosott 5 literes befőttes üvegbe szezonális gyümölcsöket rétegezünk rummal és cukorral egészen addig, amíg az üveg csurig meg nem telik. Mindig az éppen aktuális gyümölccsel bővítjük a tartalmát. Amikor az üveg megtelik, csak hagyjuk békésen durmolni a kamra egyik polcán és (türelmetlenül) várunk Karácsonyig. Azért, hogy kicsit ünnepibb legyen, tehetünk bele ízlés szerint egész fahéjat és szegfűszeget, egy kis citromhéjat, narancshéjat, néhány vastagabb citromkarikát, 1 egész vanília rudat.

Mindenkinek a saját ízlése diktálja a rum és a cukor arányát, és azt, hogy milyen gyümölcsöt tesz bele. Nálunk a meggy és a pöszméte (vagy egres, vagy piszke, ki hogy hívja) a kedvenc, mert ezek kellően savanykásak és az állagukat is jól megtartják az érési-erjedési folyamat végére is.


Hozzávalók:

szezonális gyümölcsök (málna, eper, barack, ribizli, pöszméte, meggy, körte, szilva, stb.)
cukor (rétegenként 15-25 dkg, ki mennyire szereti édesen - nádcukorral dolgoztam)
rum (lehet barna, lehet fehér, vagy amilyen épp a kezünkbe akad, egy a lényeg: rum legyen, ne rumaromás szeszes ital)

opcionális: egész fahéj, szegfűszeg, citromhéj, narancshéj, vanília rúd

A gyümölcs rétegekre mindig annyi rumot és cukrot kell önteni, hogy azok ellepjék a gyümölcsöket. Ha valaki kevésbé édesen szereti, mint mi is, az utolsó rétegekre már egyáltalán ne, vagy csak kevés cukrot szórjon. A rummal nem szabad spórolni. :-)

Mi már második alkalommal csináltuk és adtuk ajándékba az agglegény kompótot. Eddig osztatlan volt a siker. Legalább is mi nem kaptunk rossz visszajelzést senkitől. :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...