Vendégművész bejegyzés következik.
A tavaszban az egyik legjobb dolog a spárga megjelenése. Számtalan változatban elkészíthetjük, most az egyik legfinomabbat ajánlom mindenki szíves (és szívtelen) figyelmébe.
A tavaszban az egyik legjobb dolog a spárga megjelenése. Számtalan változatban elkészíthetjük, most az egyik legfinomabbat ajánlom mindenki szíves (és szívtelen) figyelmébe.
Hozzávalók:
fél kiló zöld spárga
30-40 dkg füstölt sonka
20 dkg füstölt sajt (karaván jó, csak macera reszelni)
A besamelmártáshoz:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
3 dl tej
2 evőkanál liszt
3 dl tej
2 dl spárga főzőlé
só
bors
szerecsendió
bors
szerecsendió
A zöld spárgát megmossuk, elpattintjuk annál a pontnál, ahol magától
kettétörik. A szára végét kidobjuk, a spárgát egy kicsit megpucoljuk
(elvileg a zöldet nem kell annyira, de a szárat itt is érdemes kicsit
megdolgozni, hogy ne maradjanak szálak az ember szájában). Sós vízben
félig (!) megfőzzük.
A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük, majd a zöld spárga főzőlevét is. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, valamint hozzákeverünk 10 dkg füstölt sajtot
Ez az étel amellett, hogy jól néz ki, az üvegkockák és a
spárga miatt elegáns, a besamelmártás és a sajt miatt laktató. Ha levest adunk
elé, akkor főételként funkcionálhat, ha előételként adjuk, akkor
érdemes nagyon könnyű főétellel követni. Desszert gyanánt pedig az
egyszerű, finom és könnyű édesség jól passzol hozzá, az epres túróhab.
De ez már egy másik recept lesz majd :)
Adalék:
képtelen vagyok fényképpel dokumentált, az elkészítés tényét bizonyító bejegyzést kipasszírozni a delikvensből, így drasztikus lépésre szántam el magam: megint megkértem, hogy képeket is csináljon, különben nem hiszem el, hogy valaha is járt volna bármilyen konyha közelében. Kénytelen voltam becsatolni én egy képet magáról a zöld spárgáról, hogy legalább valamennyire hihető legyen a poszt...
Csók,
Mesi
A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük, majd a zöld spárga főzőlevét is. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, valamint hozzákeverünk 10 dkg füstölt sajtot
Ikeás
kockaüvegedényben szoktam a további részt elkészíteni, mert így
gusztusos előételt lehet varázsolni, és a tálalás sem macera.
Szóval: a félig főtt spárgával kezdem, besamellel folytatom, megszórom
jó sok füstölt sonkával, majd újabb spárga és besamelmártás, a tetejére pedig
tisztes mennyiségű füstölt sajt kerül. Ne aggódjunk, hogy túlságosan
füstös lesz, ki-ki ízlése szerint a füstölt sonkát füstmentes prágaira
cserélheti.
Sütőben aranybarnára sütjük. Az a jó, ha a hozzávalók
legalább langyosak, mert a sütőben nem fog túlságosan megmelegedni, a
sajt relatív gyorsan olvad (éppen ezért érdemes nem légkeveréssel és nem
grillezéssel, hanem sima alsó-felső sütőállással készíteni).
Adalék:
képtelen vagyok fényképpel dokumentált, az elkészítés tényét bizonyító bejegyzést kipasszírozni a delikvensből, így drasztikus lépésre szántam el magam: megint megkértem, hogy képeket is csináljon, különben nem hiszem el, hogy valaha is járt volna bármilyen konyha közelében. Kénytelen voltam becsatolni én egy képet magáról a zöld spárgáról, hogy legalább valamennyire hihető legyen a poszt...
Csók,
Mesi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése