Süteménysütés terén soha nem voltam igazán jó. Macerásnak is gondolom, nomeg inkább enni, mint készíteni szeretem. Ettől függetlenül van egy örök kedvenc, ami finom is, és megcsinálni sem túl babra: a meggyes-bögrés piskóta. Ha ezt készítem, fel sem tűnik senkinek az édességkészítés iránti analfabetizmusom.
Hozzávalók:
2 bögre liszt
½ bögre cukor
Vaníliás cukor
Sütőpor
1 tojás
½ bögre olaj
1 bögre tej
1 citrom héja reszelve
Magozott meggy (lehet akár mélyhűtött is)
A komplikált folyamat: mindent összekeverünk, egy
sütőpapírral kibélelt formába öntjük (nekem van egy IKEÁ-s, meghatározhatatlan
mintájú, kör alakú piteformám, abba szoktam rakni, de nyilván a bögre méretétől
is függ, hogy mekkora sütőforma kell, lehet akár tepsi is). A meggyszemeket
félig lisztbe mártjuk (hogy ne süllyedjenek annyira le), a lisztes felével
lefelé ráültetjük a tésztára. Amikor már szép sűrűn sorakoznak, és úgy
gondoljuk, hogy több nem fér rá, meghintjük egy kis fahéjjal az egészet (minimális
mennyiség kell csak, hogy kapjon egy kis illatot-ízt). Forró sütőben közepes
hőfokon (175 fok), légkeveréssel megsütjük. Tűpróba, aztán ha nem ragad, akkor
ki lehet szedni (amikor a teteje aranybarna, általában már belül is megsült).
Szerencsére nincs a piskótáknál szokásos ajtónyitogatásitilalom szabály,
úgyhogy lehet bátran szurkálni. Én a tűpróbát késsel szoktam végezni, jobban
rajtamarad a ragacs, ha még nincs kész.
Amikor a sütőből kivettük, kicsit megszórhatjuk még vaníliás
cukorral, ne aggódjunk eléggé párolog az egész ahhoz, hogy a cukor nedvességet
szívjon fel, és ne legyen kellemetlen-ropogós érzés mikor esszük. Természetesen
csak finoman bánjunk a cukorral, nem kell túlzásba vinni.
Turbó ötlet 1.: Meggyszósz
Meggyszósszal kifejezetten meg lehet bolondítani ráadásul
jobban csúszik az egész piskótás miskulancia. Magozott meggyet felhevítünk egy
kis lábasban, kis cukorral megédesítjük, rakhatunk bele egy szegfűszeget is,
nomeg egy kis fahéjat, de megbolondíthatjuk egy kis gyümölcsös pálinkával is (itt
ügyeljünk, hogy az alkoholt forraljuk el).
Turbó ötlet 2.: Nyári kiegészítő
Egyszerű, és finom: egy kis vanília fagylaltot lehet
mellékelni a süteményhez. Meggyszósszal is barátok, úgyhogy akár lehet halmozni
az élvezeteket.
Turbóötlet 3. tél: Habosítás
Tejszínhab alkalmazása – szintén gazdagítja a sütit,
meggyszósszal is szeretik egymást.
Turbó ötlet 4.: Mindent
bele
Elszállt
édesszájúaknak meggyszósz-vaníliafagylalt-tejszínhab variáns is feltálalható.
Kalóriabomba, az már biztos, viszont remek kreációt lehet készíteni.
Díszítésként egy kis
citromfűvel lehet széppé varázsolni az egész édességhalmot.
Szerkesztői megjegyzés:
turbózható például úgy is, ha fényképpel dokumentáljuk a végeredményt. Hiszen mit ér egy kajás blog fotók nélkül? De hát rizsázhatok én...
:-)
Szerkesztői megjegyzés:
turbózható például úgy is, ha fényképpel dokumentáljuk a végeredményt. Hiszen mit ér egy kajás blog fotók nélkül? De hát rizsázhatok én...
:-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése