Még mindig dől a meleg. Evakuáltuk magunkat a városból a Mátrába. A gyöngyösi piacon megvettünk mindent, amiről azt gondoltuk, szükségünk lehet rá. Egészen remek piac van ott.
Indulás előtt azért gyorsan átgondoltuk,
mit szeretnénk főzni, enni. Minél kevesebb időt kell a tűzhely mellett tölteni, annál jobb. Bár itt a házban emberi idő
van, 22-23 fok. Valamilyen savanykás levest mindenképpen szerettem volna. Ez lett.
Hála a tervezőnek, már létezik mobilnet,
meg 3G, meg 4D... Nem mintha nem lettem volna el internet nélkül, de
most, hogy Rozi alszik, férjuram meg éppen Rozi bátyjával tekereg
valahol a szerpentinen, jól jött, hogy irkálhatok. :-)Palócleves |
Hozzávalók (szerintem):
fél kiló zöldbab
60 dkg sertés lapocka
60 dkg sertés lapocka
4-5 szem közepes krumpli
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
3 ducibb gerezd fokhagyma
4-5 babérlevél
kb. 5 dkg füstölt csemege szalonna (ha valaki a húsosabbat szereti, az is tökéletes)
1 édes paprika
1 paradicsom
édes nemes őrölt piros paprika
víz
tejföl
ízlés szerint cukor
1 citrom leve
Mindent
előkészítettem. Megmostam és felkockáztam a húst, nagyjából 3 centis
kockákra. Megmostam és megpucoltam a babot, krumplit, a sárgarépát és a
fehérrépát. A krumplit kockára vágtam, a répákat kb. 1 centis karikákra.
Felkockáztam a szalonnát, a hagymát, majd a fazékba tettem és
megpirítottam őket, együtt. Enyhén sóztam. Amikor már üveges lett a
hagyma és a szalonna is, hozzáadtam a húst és kb. 10 percig pirítottam, közepes lángos. Jól átvettem a füstölt szalonnás, hagymás ízt.
Ezalatt
kihegyeztem a babot és kb. 3 centis darabokra vágtam. Rádobtam a
szalonnás hagymás húsra, a felkarikázott fehérrépával együtt és közepes
lángon nagyjából 10 percig, fedő alatt pároltam. Időnként megkevertem,
nehogy leégjen.
10
perc után felöntöttem annyi vízzel, hogy legalább 3 ujjnyira ellepje.
Sóztam, borsoztam, beledobtam a babérlevelet és belereszeltem a
fokhagymát. Közepes tűzön hagytam fődögélni úgy 30 percet. Amikor a bab
és a fehérrépa már félig megpuhult, jöhetett a sárgarépa és a krumpli.
Amíg ezek együtt puhultak, összeforrtak a fedő alatt, a tejfölt kikevertem az őrölt paprikával, kifacsartam a citrom levét is.
Menet közben azért kóstolgattam a levest, és ha kellett fűszereztem még.
Mielőtt
betejfölöztem volna az egészet, apránként a leveshez öntöttem a
citromlevet, kóstolgattam, nehogy túl savanyú legyen. Kevés cukorral
kiegyensúlyoztam a citromlevet, majd jött a paprikás tejföl.
Forró volt, üdítő és finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése