2013. január 29., kedd

Zöldbableves gazdagon


Apámnak a főzéssel kapcsolatban egy fontos alapvetése van, ami gyakorlatilag mindenre érvényes, ami az ételek elkészítéséhez kötődik: ami bele való, azt bele kell rakni. Ezt szem előtt tartva egy „egyszerű” zöldbableves is lehet fantasztikusan finom étel, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját.


Hozzávalók:
Fagyasztott zöld zöldbab (fél kilós zacskó)
Száraz kolbász (ízlés szerinti mennyiség)
Füstös-sós kenyérszalonna (szintén ízlés szerint)
Hagyma (2 közepes fej)
Répa, krumpli, petrezselyem, paradicsom, paprika, fehérrépa (ízlés szerint, változó mennyiségben)
Zöldségleves, erőleves kocka (vagy ha van rendes erőlevesünk, akkor az is jó) 
Tejföl, liszt, pirospaprika, erőspista, ecet, cukor, só, bors, fokhagyma (a habaráshoz)
Napraforgó olaj

Első lépésként felkockázzuk apróra a szalonnát, felkarikázzuk a kolbászt, megtisztítjuk, és apróra vágjuk a hagymát. Szintén megtisztítjuk, hasábokra vágjuk a répát, a krumplit pedig karikázzuk-felezzük. Mosás után a paprikát négybe vágjuk (csumájával együtt), a paradicsomot pedig cikkekre.

Miután előkészítettük a hozzávalókat, felhevítünk egy kis olajat egy fazékban. Beleszórjuk a szalonnát és a kolbászt (plusz a szalonnabőrt). Mikor már kieresztette a zsírját-ízét az egyveleg, akkor rárakjuk az apróra vágott hagymát. Amikor üveges, rárakjuk a répát, krumplit. Rövid ideig pároljuk, majd a zöldbabot rászórjuk. Felöntjük vízzel (nincs konkrét mennyiség, szemmérték szerint kell), beledobjuk a leveskockát (ha víz helyett erőlevessel öntöttük fel, akkor nem kell kocka), a paprikát, paradicsomot.  A nagycsokor petrezselyem felét egészben belerakjuk, és elkezdjük főzni az egészet.

Eközben a tejfölt összekeverjük a liszttel, pirospaprikával, ecettel, cukorral, sóval, őrölt feketeborssal, zúzott fokhagymával (2-3 gerezd), erőspistával, majd a leves levéből kicsit hozzáöntünk, és kikeverjük.  Amikor már majdnem megfőtt a zöldség, akkor hozzáöntjük a leveshez a habarást, és kicsit tovább főzzük, hogy testes, sűrű legyen.  Bevállalósok csilit is rakhatnak ekkor hozzá (én a Manka-féle kenyai csiliből egy felet szoktam belerakni).

A végén a maradék aprított petrezselyemmel megszórjuk.

Tálalásnál a tányér levesbe egy kanálka tejföl és egy kis friss petrezselyem illik, mellé pedig egy friss karéj kenyér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...