Mostanában egyre inkább eluralkodott rajtam az édes-sós keverésének őrülete. Persze csak finoman és diszkréten, nem túl harsány ízeket vegyítve. Egyik nagy kedvencem a tepsis csirkecomb, amit nagyjából 15 perc alatt össze lehet dobni. Két személy részére normál tepsiben (nekem IKEÁS-kétfüles tepsi) kell elképzelni a kreációt.
Step one: egyszerű pácot készítünk a csirkéknek.
3-4 gerezd fokhagymát átnyomunk a fokhagymanyomón (én kislyukú reszelőn szoktam lereszelni), összekeverjük a pépet olívaolajjal, sóval, borssal és egy nagy kanál mézzel, majd bekenjük vele a csirkecombokat (két alsó-felső egész combról beszélünk, jó sok bőrrel, ami alá betuszkoljuk a pác nagyját, a felszínén pedig szétkenjük a maradékot).
Step two: előkészítjük a köretet.
2-3 szem közepes krumplit jól megmosunk, héjjastul cikkekre vágunk, egy közepes fej hagymát megtisztítunk és felkarikázunk, egy nagyobb paradicsomot felkockázunk (kb nyolc kocka), egy közepes almát megmosunk, meghámozunk, felkockázunk (csak úgy mint a paradicsomnál, itt sem kell „elaprózni”), 5-6 megtisztított fokhagymagerezdet félbevágunk.
Step three: bele a tepsibe!
A csirkecombokat belerakjuk a tepsibe, és egyenletesen szétszórjuk körülöttük a köretnek valót, majd sóval-borssal enyhén megszórjuk, és egy kis olívaolajat is rakunk rá.
Step four: készre sütjük.
Alufóliával lefedjük a tepsit, és a hideg sütőbe berakjuk. Miután elérte a sütő a 200-220 fokot, további egy órán keresztül légkeveréssel sütjük. Ezt követően egy pillanatra kinyitjuk a sütő ajtaját, levesszük az alufóliát, és hagyjuk, hogy finom ropogós-aranybarnára piruljon az egész.
Ne aggódjunk, ha levet eresztenek a hozzávalók, a szaft könnyű, nyugodtan megöntözhetjük vele tálaláskor az ételt, nem nehezíti el a fogást! Egy pohár könnyű fehérborral az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése